Etkili bir iletişim kurmak için neler gereklidir

AİLE İÇİ "SAĞLIKLI İLETİŞİM" NASIL OLMALIDIR?


1.Aile içi ideal iletişimde, kişiler birbirlerini etkin bir biçimde dinlemeye özen ve önem göstermelidirler.

2.Sağlıklı iletişimin olmazsa olmazIarındandır empati kurmak, saygı sevgi dolu olmak. Saygı ve sevginin temel prensip olarak benimsenmediği ailelerde diyalog giderek zayıflamakta, hatta zamanla yok olmaktadır. Yok olan diyalogla birlikte aile bağları da giderek eski gücünü kaybetmektedir.

3.Yaşayan her fert; kendine özgü anlayışı, kişiliği, değer yapısı, entelektüel düzeyi, duygu ve düşünceleri, kimlik yapısı, yetişme tarzı, sosyokültürel statüsü ile yaşar, hisseder ve etkilenir. Konuşulan her söz, verilen her mesaj, her jest ve mimik iyi veya kötü anlamda karşıdaki kişide bir etki yapar. Bu nedenle kişiler karşılıklı iletişim sırasında ses tonlarının daha yapıcı ve ılımlı olmasına dikkat etmelidirler.

4. BazıIarı siz ne yaparsanız yapın haksız dahi olsalar bir şekilde kendilerini haklı çıkarmayı başarırlar. Onlara göre her durumda kendilerini haklı çıkarabilecek bir sebep vardır. Böyle durumlarda yapıcı olmak adına sessizliğinizi koruyunuz.

5.Aile içi iletişimde anne-baba ve çocuklar karşılıklı olarak üzerlerine düşeni yapmalıdırlar. Yapıcı olup kendini karşısındakinin yerine koymayı başarabilen kişiler, sağlıklı ve huzurlu bir aile ortamına sahip iken; bunun tam tersi karşısındaki insanı inciten, kırıcı olup, kalıcı izler bırakarak tartışmayı sürdüren kişiler ne yazık ki kendilerini de ailelerini de mutsuz bir hayatın içine sürüklemektedirler.

6.Aile bireyleri birbirlerinden aldıkları mesajlarla kendilerini değerli veya değersiz, güvende veya güvensiz hissedebilirler. Olası gerginlikler karşısında serinkanlılığınızı korumaya özen göstermeli ve sorunlara karşı ailecek çözümler üretmeye çalışmalısınız.

7.Çocuklarınızın başarılarında olduğu kadar, başarısızlıklarında da yanlarında olmalısınız.

8.Çocuklarınıza özgüven vererek her zaman empatik olmaya özen ve önem gösterirseniz topluma daha başarılı, ne istedigini bilen, kendine güvenen, cesaretli bireyler kazandırdığınızı fark edeceksiniz.

Her çocuk yaşı kaç olursa olsun ciddiye alınmayı hak eder. Onlar yaradan tarafından size verilmiş olan nadide birer armağan. Birer şükür sebebi. Başarılarını ödüllendirin. Gurur duyun onlarla. Cesaretlendirip, sorumluluklar verin, güvenip inanın onlara. Olmasını istediğiniz gibi değil; olduğu gibi kabullenin. Tebrik ve takdir edin. Başkalarıyla kıyaslayıp, incitip, ezmeyin, hor görmeyin. Hatta ara ara sırtlarını sıvazlayıp, sarılın. Başlarını okşayın. Hayallerini dinleyip, fikirlerini önemseyin. Onlara hayat yolunda en doğru kılavuz sizsiniz! Unutmayın yarın her şey için, geç kalınmış olabilir.



3216 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
KİTAP YURDU

EĞİTİM SİTELERİ

Eğitim Siteleri

GÜNÜN KARİKATÜRÜ

GÜNÜN SÖZÜ

" OKUMAMI BEKLEYEN KİTAPLARI DÜŞÜNÜNCE, TEKRAR MUTLU OLACAĞIMA EMİN OLURUM"

Jules RENARD

Takvim